Fortumin tappiot Uniperista ovat valtavat, jo pelkkä kirjanpitoarvon menetys 5,8 miljardia euroa. Tämä olisi voitu välttää riskittömämmillä investointipäätöksillä.
Kaiken kaikkiaan Fortumin Venäjällä ottamat taloudelliset riskit johtivat tappioihin, ja riskinhallinnan näkökulmasta hankkeeseen sijoitettiin liian suuri osuus yhtiön varoista.
IEEFA:n mukaan johdon päätöksiä valtion yleishyödyllisten yritysten strategisista investoinneista tulisi valvoa, ja päätökset pitäisi hyväksyttää hallituksella tai parlamentilla veronmaksajien edun suojaamiseksi pitkällä aikavälillä.
13 Marraskuu 2023 (IEEFA) | Energiayhtiö Fortumin kohtalokas päätös ostaa saksalainen Uniper oli ennakoitavissa oleva taloudellinen katastrofi, joka maksoi suomalaisille veronmaksajille miljardeja euroja ja olisi voitu välttää harkitsevammalla johtamisella.
Energiatalousinstituutti IEEFA:n uusi tutkimus osoittaa, että investointi, josta kirjattiin 5,8 miljardin euron tappiot, maksoi 1 700 euroa maan jokaiselle verotukselliselle kotitaloudelle, sillä Suomen valtio omistaa Fortumista 51,2 prosenttia.
Fortum osti Uniperin 7,2 miljardilla eurolla vuonna 2020. Kun Venäjä sitten katkaisi maakaasun tuonnin Euroopan unioniin ja kaasun hinnat kohosivat pilviin, päätyi Uniper konkurssin partaalle, minkä seurauksena Fortum möi sen Saksan valtiolle vain 500 miljoonalla eurolla.
Suoraan Uniper-kaupoista aiheutuneen kirjanpitoarvon menetyksen lisäksi IEEFA:n mukaan Fortumin pörssiarvon romahdus saattoi liittyä pitkälti Uniperiin. Kun Euroopan yleishyödyllisen sektorin pörssiarvo on pysynyt lähes tasaisena Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022, Fortumin osakkeen arvo on laskenut 53,3 prosenttia.
”Vaikka median valokeila on siirtynyt Fortumin Uniper-fiaskosta eteenpäin, voidaan tapauksesta ottaa oppia, jotta samoja virheitä ei toisteta muualla”, sanoo IEEFA:n energiasektorianalyytikko Jonathan Bruegel, toinen raportin kirjoittajista. ”Näin suuren hankinnan kohdalla oikea menettelytapa olisi kuulla toimeenpano- ja lainsäädäntövaltaa veronmaksajien suojaamiseksi. Valtion omistamien yritysten johdolle tarvitaan myös asianmukainen vastuullisuusseuranta.”
Fortumin aiempi talousjohtaja Markus Rauramo on nyt yhtiön toimitusjohtaja ja edelleen asemassaan huolimatta johtavasta roolistaan 5,8 miljardin euron tappioissa.
Fortum ilmoitti 2. marraskuuta 2023 uudesta tahostamissohjelmasta, jolla vähennetään kiinteintä vuosikuluja 100 miljoonalla eurolla. Tämän odotetaan sisältävän myös henkilöstövähennyksiä. Ohjelman tavoite on ”parantaa [yhtiön] kannattavuutta ja varmistaa pitkän aikavälin kilpailukyky”.
Hankintojen aikana Fortumia kritisoitiin suomalaisessa mediassa ja ilmastoaktivistien toimesta fossiilisia polttoaineita käyttävien voimaloiden ostamisesta. Lisäksi, kun monet muut kansainväliset yhtiöt vähensivät toimintaansa Venäjällä Krimin miehityksen jälkeen, Fortum lisäsi läsnäoloaan maassa hankkimalla Uniperin, jonka omistukset koostuivat pääasiassa hiili- ja kaasuvoimaloista Saksassa ja Venäjällä.
”Hankintaan liittyvien due diligence -tarkastusten olisi pitänyt saada Fortum näkemään se valtava riski, jonka tämä panostus fossiiliseen energiaan ja Venäjälle sisälsi. Sen sijaan johto toteutti kohtalokkaat kaupat, jotka tulivat kalliiksi suomalaisille veronmaksajille”, toteaa IEEFA:n Euroopan johtaja Arjun Flora, toinen raportin kirjoittajista.
Sen jälkeen, kun Kreml alkoi vuonna 2023 kansallistaa ulkomaisia yrityksiä, Fortum on kirjannut Uniper-tappioiden lisäksi tappioita kaikista Venäjän omistuksistaan.
Fortum kertoi toukokuussa, että sen rahalliset nettotappiot niin sanotusta "Venäjän matkasta" olivat 2 miljardia euroa. Koska tähän 2 miljardiin euroon eivät kuitenkaan sisälly Venäjään liittyvät Uniper-tappiot, luku aliarvioi Fortumin Venäjän-tappioita, eivätkä osakkeenomistajat IEEFA:n mukaan välttämättä hahmota tappioiden laajuutta.
Lue raportti: https://ieefa.org/resources/fortum-uniper-suomalaisten-veronmaksajien-mittavat-tappiot-olivat-ennakoitavissa-ja/
Lehdistön yhteyshenkilöt
Sofia Russi | [email protected] | +393493229728
Jules Scully | [email protected] | +447594920255
Tietoa IEEFA:sta
Energiatalousinstituutti IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis) tutkii energiamarkkinoita, alan suuntauksia ja käytäntöjä. Instituutin missio on nopeuttaa siirtymää monipuoliseen, kestävään ja tuottavaan energiatalouteen. www.ieefa.org